Rune Hagberg, minnesutställning

DAtum

100 ÅR

Född Uppsala 1924, död i Härnösand 2015

Studentexamen UHAL 1944
Ägnade sig gradvis alltmer åt konst. Grundläggande studier.
Började visa arbeten i smärre sammanhang, som studentsalonger i Uppsala. Allan Ellenius (professor, konstvetenskap) skriver då i recension: ”Hagberg ger intryck av konstnärligt allvar.//hans teckningar äger en anmärkningsvärd känslighet i linjen.”

Hagberg hade en ovanligt stor internationell utblick från 50-talets början och brevväxlade med konstnärer i Europa och USA. Han presenterades tillsammans med Seuphor, Arp, de Kooning, Michaux m fl i den japansk tidskriften ”Bokubi” redan 1955. Hans många brevkontakter med Shiryu Morita – grundaren av Bukujigruppen i Japan – resulterade i att han och några europeiska och amerikanska konstnärer blev inbjudna att ställa ut i Tokyo och Kyoto 1956.

Den svenska debuten sker på galleri Gummessons i Stockholm 1959.

Hagberg var en skrivande konstnär med åtskilliga artiklar och essäer i kulturtidskrifter och dagspress. Han gav ut flera böcker. Bl a ”Man kan aldrig vara nog enkel” (1980), ”Gränsens position” (1989) tillsammans med Carl-Johan Malmberg, ”Händelser” (2008)

Under åren ställde Hagberg ut både nationellt och internationellt, men de var jämförelsevis ganska få gånger eftersom han ofta sa nej till många erbjudanden. Det sökande skapandet var det väsentliga för honom.

Utställningar i urval:
Fullersta konsthall, Stockholm 2019 ”Nästan ingenting” (postumt)
Konstforum Norrköping, 2014 ”I-hua” Vandringsutställning
Galleri Thomas Wallner, Malmö 2010
Galleri Olsson, Stockholm 1989 ”Retrospektivt och aktuellt”
Härnösands Konsthall, 1980 ”New York-Härnösand” tillsammans med den amerikanska konstnären Susan Weil. (På vernissagen introducerades utställningen av Moderna Museets chef Olle Granath och författaren Kerstin Ekman)Centre Culturel Suédoise, Paris 1980 (Föreläser för Moderna Museets i Paris Vänner (Musée d´Art Moderne de la Ville de Paris)

Hagberg är representerad i privata samlingar, institutioner och på de flesta svenska museer i Sverige som t ex Moderna Museet Stockholm, Göteborgs konstmuseum, samt i London, Paris, New York och Ashdod i Israel.